+31(0)73-5236150 | info@lioneventsupport.com

  

Hoe organiseer je een duurzaam evenement? De 3 belangrijkste aandachtspunten.

Duurzaam evenement

Er zijn veel verschillen in het organiseren van evenementen. Een groot festival zoals op Koningsdag is heel anders dan een klein plenair event. Niet alleen de doelgroep is anders, ook de locatie en de catering. De kern blijft hierbij hetzelfde, je organiseert een evenement. Maar hoe doe je dit nou op een duurzaam verantwoordelijke manier? Wij helpen je verder met de volgende 3 thema’s. Elektriciteit, afval en inkopen.

 

Wat is duurzaamheid?

Het woord duurzaamheid wordt tegenwoordig vaak gebruikt. Dit woord wordt dan ook door verschillende organisaties met een ander doel gebruikt. De kern is voor iedereen bijna hetzelfde, namelijk de aarde niet uitputten. Hiermee wordt bedoeld: bijdragen aan een wereld waarin mens, milieu en economie met elkaar in evenwicht zijn.

 

1 Elektriciteit

Evenementen gebruiken over het algemeen elektriciteit voor veel verschillende factoren:

  • Verschillende locaties (zalen, podia)
  • Licht en geluid
  • Catering
  • Verlichting op eventuele parkeerplaatsen en campingplekken
  • Werking van het sanitair
  • Gebruik van eventueel verwarming/airco

Reken uit je winst!
Evenementenorganisatoren weten tot in detail wat er tijdens een evenement gebeurt. Toch weet bijna de helft niet precies hoeveel stroom ze nodig hebben en hoeveel ze daadwerkelijk gebruiken. Wanneer je dit wel weet, zit daar alvast de grootste winst!
Hoeveel heb je nou echt nodig in wattages? Reken uit hoeveel podia je hebt en hoeveel licht en geluid ze nodig hebben. Wellicht kun je de toiletten aansluiten bij een foodtruck. Kun je hier je stroominkoop op aanpassen? Dit scheelt al enorm bij de inhuur van aggregaten.
In het geval van een binnen evenement: overleg hierbij wat het beleid is van de locatie. Vraag jezelf af of het bijvoorbeeld echt nodig is dat het licht in de zaal en de foyer aan is wanneer er genoeg daglicht binnenkomt?

Groene batterij
Daarnaast is het ontzettend interessant om te werken met een power battery system, zoals The Green Battery of de Greener. Zij gebruiken energieopslagtechnieken om duurzame energie van de wind en de zon op te slaan in een grote mobiele accu. Deze kan op locatie de energie weer leveren aan bijvoorbeeld podia, catering en sanitair. Dit kan ook als er geen netwerk in de buurt is. Deze mobiele accu gebruik je in plaats van aggregaten: er is dan geen diesel meer nodig!

Je voorkomt hiermee lokale luchtvervuiling, het verminderen van de CO2 voetafdruk van je evenement én geld, in vergelijking met het gebruik van dieselgeneratoren.

 

2 Afval

Misschien heb je wel eens gehoord van ‘afvalhiërarchie’. In het kort is dit een manier om actie te ondernemen om de hoeveelheid geproduceerd afval te verminderen en de algehele processen en programma’s voor afvalbeheer te verbeteren.
De afvalhiërarchie bestaat uit 3 R’s: Reduce, Reuse en Recycle. Hier kan nog een stap aan worden toegevoegd: Refuse. Door iets niet aan te nemen, zoals flyers wordt uiteindelijk de vraag minder en dus ook de productie.

Reduce (Trash free!)
Het concept van het verminderen van wat wordt geproduceerd en geconsumeerd is essentieel voor de afvalhiërarchie. De logica erachter is simpel: als er minder afval is, is er minder te recyclen of opnieuw te gebruiken.

Als organisator is het belangrijk dat je steeds dezelfde vraag blijft stellen: is dit wel echt nodig? Is het echt nodig om naast de evenementenapp ook nog het programma af te drukken? Is het echt nodig om de mensen de zoveelste gadget mee te geven? En zo ja; hoe kunnen we dit dan zo duurzaam mogelijk doen?

Reuse
Het verschil tussen opnieuw gebruiken (reuse) en recyclen is dat je bij opnieuw gebruiken iets ‘uit de kast pakt’ en je het voor volgende edities van je evenement weer kan gebruiken. Recyclen betekent dat het wordt omgezet in een grondstof die kan worden gebruikt in een nieuw item.

Bij hergebruik kun je denken aan veel verschillende dingen zoals bijvoorbeeld banners: als de titel en de huisstijl van je evenement hetzelfde blijft dan kun je de banners die je laat bedrukken meerdere jaren achter elkaar gebruiken. Denk bijvoorbeeld ook aan crew-shirts, muntjes of bandjes met een betaalsysteem en ook het gebruiken van hardcups ipv wegwerp plastic bekers is hier een goed voorbeeld van. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je budget!

Recycle
Het begint al bij het scheiden van je afval. Ga eens in gesprek met de desbetreffende afvalstoffendienst om te kijken hoe jullie samen een goed afvalplan kunnen opstellen. Welke plastic soorten kunnen bij elkaar om gerecycled te worden? Hoe vaak moet bijvoorbeeld het papier geledigd worden zodat het niet, bij volle containers, bij het restafval “gedumpt” wordt?
Ook kun je denken aan compost/vacuüm toiletten neer te zetten i.p.v. chemische toiletten.

 

3 Inkopen

Bij het inkopen kun je op diverse manieren rekening houden met duurzaamheid.

Misschien laat je een podium bouwen met een decor eromheen. Hierbij heb je de keuze uit diverse materialen. Kies bijvoorbeeld voor hout met een keurmerk. Dit hout is eerlijk gekapt, dus geen illegaal gekapt tropisch regenwoud. Materialen die je kunt recyclen van voorgaande evenementen of evenementen van andere organisatoren. Zo bespaar je allebei kosten door niet naar een afvalverwerking te gaan of nieuw hout te kopen.

Ook kun bij diverse bedrijven pallets huren. Deze worden na gebruik weer teruggenomen. Dit scheelt enorm veel afval.

Laatste tip! Laat materialen die je huurt of koopt uit de omgeving komen. Dit scheelt enorm in co2 uitstoot.

Ben je van plan om een duurzaam evenement op te gaan zetten, maar weet je nog niet helemaal hoe? Neem contact met ons op. Wij helpen je graag verder om jouw evenement succesvol en duurzaam te laten verlopen.

Contact

Lion Event Support mocht al voor vele events de technische en facilitaire productie verzorgen. Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? We gaan graag met u in gesprek!

+31(0)73-5236150 | info@lioneventsupport.com